foto verlichting boven modelbaan en modelspoorbaan

verlichting boven modelbaan


Korte samenvatting over de verlichting boven mijn modelbaan

de verlichting boven de modelspoorbaan

Omdat ik nog twijfelde over welke verlichting ik zou gaan installeren boven de modelbaan heb ik aanvankelijk gewerkt met de algemene verlichting in de ruimte. Bij voorkeur wilde ik LED panelen gebruiken zodat er een mooi egaal licht zou schijnen op de baan.

 

De LED panelen die ik vond hadden een CRI>90 en leverden 100Lm/W met een kleurtemperatuur van 4000K. Gezien de prijs wilde ik die kostenpost uitstellen, en heb ik gebruik gemaakt van de verlichting afkomstig van de vorige modelspoorbaan die 78Lm/W levert. Over de kwaliteit van die verlichting was ik erg tevreden. De trogarmaturen gaven een mooie lichtverdeling zonder harde schaduwen op de modelbaan.

Voor de verlichting heb ik boven de modelbaan een frame gebouwd met metalstud profielen C60/27. Dit frame is aan het plafond bevestigd met M6 draadstangen. Aan het frame heb ik 6 stuks TL-2x58 Watt trogarmaturen bevestigd. Als lichtbronnen gebruik ik de Philips TL-D 90 De Luxe 58W 950. Deze hebben een hoge kleurweergave en leveren 4550 Lumen per stuk.(Daarvan gaat een deel verloren vanwege de witte reflectoren van het armatuur.)

verlichting boven de modelbaan

Ik kan de armaturen boven de baan elk afzonderlijk in/uitschakelen, want een continu verbruik van bijna 700 Watt is me iets te gortig. Bovendien hoeft in deze fase van de bouw niet steeds de gehele modelspoorbaan verlicht te zijn.