modelbaan NIEUWS

Op deze pagina staat het laatste nieuws over de bouw van De Geuldalbaan. Nieuws over werkzaamheden aan de modelbaan en andere actuele items die betrekking hebben op mijn modelspoorbaan worden eerst hier voorgesteld.
nieuws over de bouw van mijn modelbaan
Te koop gevraagd: ik ben op zoek naar het Handboek voor Spoorwegtechniek (Deel 2). J. Dekker, J. v.d. Lip en J. Wind. Als iemand dit boek van de hand wil doen zou ik dat graag vernemen. Stuur mij dan een bericht via contact.
update: 22-09-2023
Afgelopen weken heb ik de indeling van de pagina's gewijzigd. Landschapsbouw & Scenery is nu een zelfstandige pagina zonder subpagina's.
Het bouwen van de landschappen en scenery van de secties van de modelbaan is ondergebracht bij modelbaan BOUWVERSLAG: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag
Teksten en foto's zijn enigszins aangepast.
update: 09-09-2023
In afwachting van de kruisingen van Weinert Mein Gleis ga ik het meest rechtse deel van de groeve bouwen. Dit deel grenst aan de betonnen boogbrug over de spoorlijn Schin op geul - Heerlen.
Van deze brug heb ik geen bouwtekeningen kunnen achterhalen. Ook modelbouwer Bert Senden kon mij vooralsnog niet verder helpen.
Ik heb een oude ansichtkaart waarop de brug in zijn geheel te zien is, zonder hogere begroeiing op de aangrenzende taluds.

Bij gebrek aan een tekening heb ik de brug zelf opgemeten. Inclusief de bruggenhoofden is de boogbrug ca. 58 meter lang, met een verval van ca. 3 meter. De betonnen boog heeft een overspanning van ca. 40 meter. In h0 zal de brug dus 668 mm lang worden.
De bouwwijze is nagenoeg gelijk aan de brug bij de Schaelsberg welke ik eerder heb gemaakt.
In tegenstelling tot de werkelijke brug kruist het model de spoorlijn niet haaks en draait de spoorlijn niet naar links maar naar rechts. Dit is een onvermijdelijk 'modelbaan-compromis'.
update: 28-08-2023
De bakken met het landschap zijn weer in de baan geschoven.
De lijntjes die door de gaten in het sporenplan waren getekend zijn met elkaar verbonden. Nu staat het spoorplan exact op het rubber.
update: 27-08-2023
Nadat ook de tweede laag rubber is verlijmd wordt het tijd om het sporenplan van Schin op Geul uit te tekenen op de baan.
Eerst zijn twee landschapsbakken (waaronder die van de kalkbranderij) uit de modelbaan geschoven. Vervolgens zijn op enkele plekken een paar planken gelegd ter ondersteuning van de print van het sporenplan. Het ontwerp van het emplacement is vanuit Anyrail geëxporteerd naar Coreldraw en daar verder bewerkt. Vervolgens heb ik het spoorplan op één vel papier laten printen. Het vel van 5 x 1 meter groot heb ik uitgelegd op de treinbaan. Met veel pas- en meetwerk.
Het idee was om met wit carbonpapier het sporenplan over te tekenen op het zwarte rubber op de treinbaan.
Het resultaat: niets! De afdruk van het witte carbonpapier is niet of nauwelijks zichtbaar op het rubbergranulaat.
Nadat ik de grote print weer op de exacte positie had teruggelegd, heb ik overal gaten gesneden.
Vervolgens heb ik afplaktape over de gaten geplakt zodat het sporenplan overal vast op het rubber zat.
Daarna heb ik alle railverbindingen uitgesneden. Waar er bochten zijn in het traject heb ik ook stukjes uit die hartlijn gesneden.
Vervolgens heb ik met de stift al deze punten gemarkeerd.
update: 25-08-2023
Aan de rechterkant van de mergelgroeve draaien de sporen van Schin op Geul met een bocht naar rechts naar de railspiraal. Dat is geheel rechts op de modelbaan.
Hier moet ik nog een stukje rubbergranulaat leggen.
Op enkele plekken steken de draadeinden van de onderliggende railspiraal door het multiplex.
Doordat ik met 2 x 3mm rubber werk, draai ik de moeren zonder schijf voor een deel het hout in. Dat gaat makkelijk met het zachte populieren multiplex. In de eerste laag geluidsisolatie worden de moeren uitgesneden. De tweede laag kan er vervolgens gewoon overheen gelegd worden.
update: 23-08-2023
Het XPS van de kalkbranderij is met de twee bekende basiskleuren (grondkleuren) voor deze modelbaan geschilderd.
update: 20-08-2023
Om de onderliggende mergel te bereiken werd eerst de toplaag afgegraven. De grond werd vanaf de bovenkant van de groeve naar het depot gebracht door middel van kipwagens op 500mm veldspoor.
Het XPS is na het schrapen overal ongelijk. Met een blokje hout, met daaronder een stuk schuurpapier (korrel 24) bevestigd, is de railbedding voor het veldspoor op de juiste hoogte gebracht.
Met een beetje schuurwerk is het traject uitgezet. De gebruikte rails is Roco H0e. In werkelijkheid was de spoorbreedte 500mm. De Roco uitvoering is te breed en het profiel van de spoorstaven te grof.
De linkerzijde van de groeve ziet er nu zo uit. Het stukje veldspoor loopt door tot het andere uiteinde van de groeve.
update: 18-08-2023
De tweede laag rubber voor de geluidsisolerende railbedding is gelijmd met contactlijm.
Het handigst is om de stukken rubbergranulaat niet te groot te maken. Want zodra de beide delen elkaar raken zitten ze vast. En dan is een kleiner stuk makkelijker te verwerken.
Op de segmentengrens is een latje geschroefd dat als aanslag dient voor het eerste stuk rubber. De volgende delen steeds secuur aanleggen, en met een roller aandrukken.
update: 12-08-2023
Met de weg omhoog bij de kalkbranderij was ik niet tevreden. Ik heb het hele stuk xps eruit gezaagd. Beter nu aanpassen en wat extra werk, dan achteraf spijt hebben was de gedachte.
update: 10-08-2023
Op het rechter gedeelte van het emplacement is de eerste laag rubbergranulaat voor de geluidsisolatie van de rails verlijmd met contactlijm.
update: 06-08-2023
Met XPS zijn de bouten afgedekt. Met de rasp en een plaatje kunststof heb ik het bewerkt tot op de hoogte van de dwarsliggers.
update: 28-07-2023
Op het rechter gedeelte van het emplacement wordt het rubber voor de geluidsisolatie van het rail bed op maat gesneden.
In eerste instantie wordt alles afgedekt. Later wordt op de plek van de perrons het rubber uitgesneden.
update: 27-07-2023
Alle bouten om de landschapsbak te bevestigen zijn geplaatst. Het geheel is getest, en de bak schuift makkelijk uit en weer in de baan.
Daarna wordt de ruimte tussen de bouten opgevuld en wordt deze strook op de modelbaan op de juiste hoogte gebracht.
update: 02-07-2023
Ik heb nog een kleine aanpassing bij de bevestiging van de landschapsmodule gemaakt.
Als de bouten worden losgedraaid kunnen ze er nu niet meer uit vallen. Dat leek me wel zo handig want straks wordt de ruimte tussen rubber en multiplex gevuld met XPS waardoor toegang niet meer mogelijk is.


update: 01-07-2023
Controleren of de landschapsmodule te verwijderen is als alle bouten en de tijdelijke schroeven zijn verwijderd. Ja dus.
update: 27-06-2023
Door de grote hoek waarmee de bak aansluit op de baan klemt de bak nauwelijks. Om ervoor te zorgen dat er geen spleet ontstaat tussen bak en de rest van de treinbaan moet de bak met schroeven/bouten op z'n plek worden gehouden.
Vandaag na lang wachten de lange inbussleutel ontvangen. Hiermee kan ik de tijdelijk schroeven van de landschapsbak van de mergelgroeve vervangen.
Met een 6mm slangenboor heb ik vanaf de voorzijde tot in het XPS van de bak (toegangsluik) geboord.
Vervolgens is een stukje XPS weggesneden om plaats te maken voor een inslagmoer. Met de inbussleutel kan ik vanaf de voorzijde van de modelbaan met een M5 inbusboutje de bak vastzetten.
update: 25-06-2023
Vorig jaar heb ik bij Weichen Walter een kruising van 6,3 graden besteld omdat Weinert geen kruisingen van Mein Gleis in het assortiment had.
Ik heb daar verder niet meer naar omgekeken. Maar nu blijkt dat Weinert toch kruisingen met een viertal kruisingshoeken gaat uitbrengen. De bestelling bij Walter Völklein heb ik geannuleerd. Dat heeft niets te maken met dat ik de kwaliteit van Walter in twijfel trek, maar zonder meer zal een kruising van Weinert beter passen bij het overige railmateriaal van Mein Gleis.
update: 24-06-2023
Een deel van de verdekte rails boven de klimspiraal is gelegd (met Rocoline). Een deel van de bedrading voor de bezetmelders is ook aangesloten.
update: 18-06-2023
De dragers voor de rails zijn op de segmentenovergang op gelijke hoogte gebracht zodat er geen knikken gaan ontstaan.
Overbruggen van het verschil in dikte van de akoestische isolatie van de verdekte sporen (3mm) naar de zichtbare sporen (2x 3mm).
De verdekte sporen komende vanaf de achterkant stijgen, terwijl het zichtbare spoor aan de voorzijde daalt naar Sog. De aanloophellingen zijn met de draadeinden afgesteld.
De geluidsisolatie voor de rails is met contactlijm bevestigd.
update: 11-06-2023
Veel hobbytijd is er niet geweest deze week. Met een 1:1 tekening van de sporen zijn de in elkaar overlopende overgangsbogen van het spoor naar Sog uit één stuk gezaagd.
De boog ligt nog niet op de juiste positie en hoogte.
update: 03-06-2023
De buitenste railspiraal op de treinbaan is nu aan het zicht onttrokken. Uit één plaat multiplex heb ik bijna het hele vlak kunnen afdekken.
Enerzijds is dit nodig voor de montage van de volgende sporen.
Anderzijds zorgt deze plaat voor de noodzakelijke stabiliteit in geval dit grote baansegment van 1,80 x 1,50 meter verplaatst zou moeten worden. Vanwege de klimspiralen was het niet mogelijk het segment kleiner te maken.
Bovenop de plaat op de railspiraal ben ik begonnen met het dragende deel voor de rails die naar station Schin op Geul loopt. Dit worden de hoogst geplaatste rails op de modelspoorbaan.
Voor een deel kunnen de doorlopende draadeinden van de onderliggende klimspiralen worden gebruikt.
update: 27-05-2023
Het laatste deel van de rotsen van de groeve op de baan bevindt zich op het segment met de railspiralen. Dus eerst moet hier een dragende constructie worden gemaakt boven de rails.
update: 20-05-2023
update: 13-05-2023
Vandaag ben ik begonnen met het eerste deel van de mergelwanden van de kalkbranderij. Omdat het modelgips vrij snel begint met uitharden, heb ik steeds kleine hoeveelheden aangemaakt. die ik binnen 10 minuten kan verwerken.

Zodra er voldoende dikte is aangebracht van de modelgips heb ik als eerste de horizonten (horizontale lijnen) gemaakt. Vooraf heb ik een kaartje met de juiste hoogten buiten het werkgebied geplaatst. Dan kan ik steeds snel naar de juiste hoogte instelling met de laserwaterpas die op een statief staat.
Met een hobbymesje is de structuur uitgekrast. Dit stukje rotswand van ca. 125 cm lengte heb ik in zes uren gemaakt.
Het gebouw links op de foto's moet nog op maat gemaakt worden zodat het tegen de rotswand staat.
update: 12-05-2023
update: 10-05-2023
Het multiplex wordt bekleed met een laag XPS. Het XPS wordt daarna in de juiste vorm gesneden voor de rotswanden.
Eerst wordt op het multiplex purschuim opgebracht. Het XPS wordt met een schuivende beweging op zijn plaats gezet. Met een paar schroefjes wordt het XPS tijdelijk vastgezet.
update: 09-05-2023
De landschapsbak is opgevuld met XPS. Nu moet er aan de voorkant een laag XPS komen waarop de mergelrotsen worden gemaakt.
update: 08-05-2023
De tijdelijke verbinding met de schroefjes in de rode cirkels is losgemaakt. De landschapsbak boven de verdekte rails zou er nu zo uitgeschoven moeten kunnen worden.
Dat is dus gelukt. Het uiteinde van de landschapsbak wordt te zijner tijd op de juiste lengte afgewerkt.
Dan kan ik verder met het volgende stukje landschap op de modelbaan. In de bak wordt eerst een laag XPS verlijmd met pur lijm.
update: 06-05-2023
De delen van de landschapsbak zijn verlijmd. Ondertussen is het deel tussen de mergelwand en de laad-en losweg op hoogte gebracht met XPS.
De juiste hoogte van het XPS is 10mm (2x3 mm rubber + 4 mm railhoogte) boven de plaat waar de sporen komen. Ik zaag het XPS nu op 9mm. Met strooimateriaal komt de hoogte straks gelijk met de laad- en losweg.
update: 03-05-2023
update: 01-05-2023
Het multiplex waartegen de mergelwand wordt gemaakt is bevestigd voor de verdekte sporen. Boven de verdekte sporen, achter deze plaat, komt een los stuk landschap. Als dat stuk uit de modelbaan wordt genomen zijn de verdekte sporen weer bereikbaar.
update: 29-04-2023
Voor de verdekte sporen komt een rotswand. Ik ben begonnen met een constructie om de rails aan het zicht te onttrekken. Voor storingen of onderhoud moeten de sporen wel toegankelijk blijven.
Het aanzicht van de kalkbranderij met mergelwanden over de (bijna) volle breedte (ca. 300 cm). Aan de rechterzijde moet nog 50 cm rotswand worden gebouwd.
update: 26-04-2023
Begonnen met de voorbereiding van het volgende deel van de kalkbranderij achter het station van Schin op Geul.
Er is weinig ruimte voor de groeve. De achterste sporen worden verdekt. De achterste grens van de plaat op de foto is de grens tussen los- en laadweg enerzijds en de groeve anderzijds. Er is maar een paar cm om de mergelwanden vorm te geven.
update: 22-04-2023
De hoogte van de 'bodem' van de mergelgroeve is aangepast aan de hoogte van de sporen. Vervolgens is de mergelwand achter de kalkoven op de juiste hoogte gebracht. Het gronddepot - links naast het bijgebouw - heeft bijna zijn uiteindelijke vorm gekregen.
update: 20-04-2023
Behalve de grote kalkovens was op het terrein ook een tijdelijke veldoven gebouwd. Nabij de veldoven bevond zich een gebouw waarvan ik de functie (nog) niet heb kunnen achterhalen.
De buitenkanten van beide bouwwerken zijn grotendeels opgetrokken uit mergelblokken.
update: 16-04-2023
Alvorens verder te bouwen aan de mergelwanden op het terrein van de kalkbranderij, ben ik begonnen met maken van een aantal eenvoudige concept modellen van de gebouwen van de voormalige Kroongroeven achter het station van Schin op Geul.
In de inventaris van de openbare verkoop (1921) staat vermeld dat de twee grote kalkovens 10 meter hoog zijn met een doorsnede van 4 meter. Verder is er onder andere een schaftlokaal voor de arbeiders, een veldoven (links op onderstaande foto), een houten machineloods etc.
Op basis van een schets met afmetingen (Nillesen) is deze plattegrond getekend, met de locatie van de kalkovens binnen het gebouw.

Voor de reconstructie van de kalkovens is dit de best beschikbare foto uit het boek Kalk (Tuinzing 1917). Het bijgebouw met pannendak is waarschijnlijk het schaftlokaal voor de arbeiders.
De toegangspoorten tot de ovenmonden zijn 3 meter hoog (Nillesen).
De overige afmetingen zijn af te leiden uit de verhoudingen van het bouwwerk op de foto.
Meer informatie over Vereenigde Kroongroeven N.V.: kalkbranderij-kroongroeven
update: 09-04-2023
update: 30-03-2023
Op segment-C van de baan is de geluidsisolatie voor de rails aangebracht. Daarvoor is (zoals overal op de modelbaan) rubbergranulaat gebruikt.
Op de grens van de segmenten heb ik een latje geschroefd zodat het rubber precies gelijk ligt met de segmentengrens.
Het geluidsisolatiemateriaal is 3mm dik. Het rubber wordt in 2 lagen verspringend verlijmd met contactlijm.
Voor het lijmen is het multiplex nog een keer geschuurd en met de stofzuiger schoongemaakt zodat er geen restjes van PUR of houtlijm ongemerkt onder het rubber kunnen komen.
Nu de geluidisolatie voor de rails is aangebracht, kan met XPS het terrein van de kalkbranderij verder worden aangevuld.
update: 25-03-2023
update: 24-03-2023
De achterzijde van de bak vormt tevens de achterkant van de modelbaan. De rechterzijkant en de voorkant zijn terplekke op de baan gemaakt.
De linkerzijkant hoeft alleen maar op de juiste lengtemaat schuin ingekort te worden. De meest eenvoudige manier is met de telescopische afkortzaag. Dan zijn alle zijden in het schuine vlak op de juiste lengte.
De landschapsbak ligt op zijn plek. De zijkant van de bak en het deel dat vast op de baan wordt bevestigd moeten nog verlijmd worden.
update: 23-03-2023
update: 22-03-2023
update: 18-03-2023
update: 17-03-2023
De volgende stap bij de landschapsbouw zijn de randen van het gedeelte dat vast op de modelbaan blijft staan. Tussen de vaste randen komt het landschapsgedeelte dat uit de baan genomen kan worden.
update: 14-03-2023
Vandaag begonnen met het gedeelte van kalkbranderij Kroongroeven. De kalkbranderij lag achter het station van Schin op Geul.
Voordat de rails van het emplacement van Sog gelegd worden wil ik het grovere werk aan de achtergrond grotendeels klaar hebben.
Van de kalkbranderij en de directe omgeving heb ik een afdruk 1:1 laten maken. Een en ander ter controle van de plaatsing van de gebouwen etc.
De afdruk is 2,5m lang, dat was de maximale printbare lengte tegen een redelijke prijs. Eigenlijk loopt het terrein met rotswanden nog ca. 90 cm door aan de rechterkant. Maar ik ga beginnen met de eerste 1,5 meter van het terrein.

Omdat in een later stadium licht, geluid, bewegende delen toegevoegd gaan worden moet dit stuk van de baan goed bereikbaar zijn. Daarom wordt dit gedeelte ook op een losse bak gebouwd.
update: 06-03-2023
Updates over de bouw van deze hoek van de modelbaan zijn samengevat op de nieuwe pagina https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 04-03-2023
De laatst toegevoegde landschapsbak is geschilderd in de grond kleur. Het idee van het verschuifbare landschap op de modelbaan ziet er zo uit:



update: 26-02-2023
Een nieuwe pagina toegevoegd https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelspoor-landschap-sectie-3
De modelbaan wordt nu verdeeld in een aantal secties vanwege de overzichtelijkheid.
update: 19-02-2023
update: 18-02-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 17-02-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 16-02-2023
Een nieuwe pagina toegevoegd onder landschapsbouw & scenery: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
Onder 'bouwwerken op de modelbaan' komen (uiteindelijk) alle modellen van gebouwen, bruggen, duikers, kalkovens etc. te staan die op de treinbaan worden geplaatst.
update: 13-02-2023
Er zijn enige aanpassingen in de website doorgevoerd.
Landschapsbouw & scenery is onder een eigen rubriek opgenomen: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
Een groot aantal updates zijn samengevoegd op de nieuwe pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 11-02-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 09-02-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 08-02-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 06-02-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 05-02-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 02-02-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 28-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 21-01-2023
Na het werk aan het modelbaan landschap op segmenten D, E, F en G ga ik verder aan de bouw achter station Schin op Geul.
De plaat op segment C wordt definitief bevestigd.
Vanochtend een interessante baan in wording gezien bij Jeroen in Sittard. Jeroen bouwt in schaal N het station van Sittard.
update: 17-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 16-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 14-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 14-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
update: 13-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
update: 11-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
update: 08-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 03-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
update: 01-01-2023
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 31-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 30-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 28-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
update: 27-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 24-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 19-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 18-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 17-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 14-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 12-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 11-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 10-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 08-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 05-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 03-12-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 30-11-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbouw-landschap-sectie-4
update: 28-11-2022
De situatie van de tunnel op de treinbaan heb ik verder uitgewerkt in een tekening. Vooralsnog is er geen betere oplossing om het hoogteverschil tussen spoorlijn en weg uit te beelden.
De 4 verdekte sporen op niveau(-1) waren niet op een andere manier te verwerken in het sporenplan.
Het blauw omlijnde gedeelte van de baan - inclusief de spoorwegonderdoorgang - wordt uit de baan geschoven. Dat zorgt ook weer voor goede bereikbaarheid van de verdekte treinsporen en biedt straks toegang tot de aandrijvingen van de wissels voor de zichtbare sporen.
Een deel van het talud rechts kan in het verlaagde kistje worden gemaakt. Dat is al extra gewonnen ruimte.
De 'gehalveerde' bomen zullen de weg aan het zicht moeten onttrekken. Het idee is dat ze veel lager lijken te staan dan dat ze op de modelbaan staan.
update: 26-11-2022
De tunnel onder het spoor van Schin op Geul naar Walem wordt zoals verwacht moeilijk vorm te geven.
Het hoogteverschil tussen de spoorlijn en de weg is ongeveer 175mm. Aan de voorzijde van de spoordijk is voldoende ruimte beschikbaar om dit hoogteverschil juist weer te geven. Achter de spoordijk kan de weg niet diep genoeg worden gelegd omdat daar verdekte sporen lopen.
Om de maximaal beschikbare ruimte te benutten heb ik een soort van doosje gemaakt. De vrije ruimte van de onderliggende sporen is zo gewaarborgd.
De weg ligt dan nog altijd niet diep genoeg, maar dat zal door de scenery opgelost moeten worden.
Het idee is om door middel van bomen langs de weg deze helemaal aan het zicht te onttrekken. En wel zodanig dat alleen de toppen van de bomen zichtbaar zijn.
update: 25-11-2022
Eerst is het plaatmateriaal achter de zichtbare sporen op maat gemaakt.
Op plekken waar de verdekte sporen bereikbaar moeten blijven zijn toegangsgaten gemaakt. Zeker handig op die plekken waar wissels liggen.
update: 20-11-2022
Deze week is niet veel gebeurt op de treinbaan.
De plaat voor het station is nu overal bevestigd. Voordat rails wordt gelegd ga ik eerst de basis voor het landschap (op segmenten C en D) achter de toekomstige sporen vormgeven.
update: 12-11-2022
De uitgang van station Schin op geul richting Heerlen (richting de railspiraal die naar het schaduwstation voert) wordt nu vlak gelegd.
Ook hier heb ik een strook multiplex loodrecht op de plaat geschroefd om elke oneffenheid in verloop te voorkomen.
Ondanks goede planning blijkt de aanloophelling vanuit het schaduwstation toch niet optimaal. Ik heb de hoogte van de spanten op segment-B iets moeten aanpassen.
Door de verticale plaat wordt de afwijking zichtbaar. Met een paar strookjes multiplex is de hoogte gecorrigeerd.
update: 11-11-2022
Nadat de spanten hier en daar iets zijn geschuurd ligt de plaat vlak. Om doorbuigen van modelrails en wissels in de toekomst te voorkomen zijn tussen de spanten strookjes multiplex aan de onderzijde van de plaat gelijmd.
Het gedeelte waar de perrons liggen is uitgezaagd. De overgang tussen segment-C en segment-B is op gelijke hoogte gebracht.
update: 09-11-2022
Ik ben begonnen met het volledig vlak leggen van de plaat voor de wisselstraat. Dit zijn de wissels en de kruising van Schin op Geul aan de zijde van Valkenburg.
Om alle spanten te controleren heb ik een strook multiplex (die recht is) haaks op de plaat voor de wisselstraat bevestigd. Hier en daar moest 0,5 - 1,0 mm worden weggeschuurd of juist opgevuld worden.
update: 05-11-2022
De railspiraal is zover gereed. Nu kan ik weer verder gaan met het zichtbare gedeelte op de segment-B. Het verloop van de sporen wordt weer overgenomen op het multiplex.
Voor de grap een paar wissels van Weinert Mein Gleis uitgelegd. Ze zijn mooi slank, maar nemen veel ruimte in beslag. Zeker als er een wisselstraat gelegd wordt.
Dit is segment-C. Hier komen uiteindelijk 6 wissels en 1 kruising.
update: 02-11-2022
Vandaag de eerste nieuwe terugmeldmodules YD6016LN-CS van YaMoRC ontvangen. Ze gaan de oude modules voor de bezetmelding vervangen.
Ideaal dat de nieuwe bezetmelders van Karst Drenth precies op de plek van de oude modules passen. Dus geen draden verslepen, gewoon vervangen.
Er is nu ook de YaMoRC-Wiki.
update: 30-10-2022
Alle gesoldeerde draden zijn vandaag gedocumenteerd in het bedradingsschema. Altijd handig om in geval van storing of eventuele aanpassing van de baan gericht te kunnen werken.
update: 28-10-2022
De volgende stap is weer het verlijmen van het rubbergranulaat voor de geluidsisolatie van de rails.
Na droging van de contactlijm kunnen de railstukken worden bevestigd. Voorlopig met schroefjes.
De oranje en gele bedrading langs de rails behoort bij de sluis voor de derde keerlus.
update: 27-10-2022
De verdekte sporen zijn bevestigd op 3mm rubbergranulaat. De zichtbare rails is bevestigd op 6mm (2x3mm) rubber.
Het laatste deel van de railspiraal vormt de overgang van verdekte naar zichtbare sporen. Hier wordt het dikteverschil in geluidsisolatie van de rails opgelost door een 3mm dikke laag van rubber tussen de delen aan te brengen.
update: 26-10-2022
Vandaag een aantal nieuwe bezetmeldmodules van Karst Drenth (YaMoRC) besteld. De bezetmelding wordt met LocoNet opgezet, net zoals voorheen. Met de YD6016LN-CS van YaMoRC hoop ik dat de idiote terugmelder fouten (zie ook: probleem terugmelding) tot het verleden gaan behoren. Zal wel goedkomen 😉.
Ik hoop snel een vervangende centrale te kunnen gebruiken.
update: 25-10-2022
Nadat de bedrading van de met schroefjes bevestigde rails is gesoldeerd wordt de rails weer verlijmd op het rubber. Tussentijds zijn de railstukken/raillassen getest met wagens.
Ik heb nog niet de mogelijkheid om een trein te laten rijden want geen nieuwe centrale en bezetmelders. Het rijgedrag heb ik getest met een kleine en lichte wagen. Verder alle soldeerverbindingen en bedrading nogmaals nagelopen.
update: 22-10-2022
De binnenbocht (R5) van het eerste gedeelte van de kleine railspiraal is bevestigd met tijdelijke schroefjes. Verder heb ik de voedingsdraden voor deze railstukken gesoldeerd.
update: 15-10-2022
Zoals overal op de treinbaan wordt elk railstuk voorzien van voeding. Dat zijn nogal wat draden in de bochten met vaste railstukken.
Met behulp van een stukje soldeerstrook breng ik steeds 2 of 3 draden bij elkaar om van daaruit naar de verdelers of naar de bezetmelders te gaan.
update: 14-10-2022
Na het verlijmen van het rubber voor de geluidsisolatie heb ik weer rails kunnen leggen.
Zoals voor alle bochten van de sporen in het verdekte gedeelte heb ik vaste railstukken R5 en R6 van Rocoline gebruikt.
Eerst alles met schroefjes vastzetten, en dan kan op een later tijdstip de rails worden gelijmd op het rubber.
update: 13-10-2022
De rails wordt op rubbergranulaat bevestigd. Vandaag heb ik met behulp van mijn mallen stukken gesneden voor de Rocoline R5 en R6 bochten.
Een deel van de railspiraal is weer opgebouwd. De delen zijn nu met houtlijm aan elkaar bevestigd.
Vervolgens heb ik de rubbermatten met contactlijm op het multiplex verlijmd.
update: 12-10-2022
Nadat alle delen zijn gedemonteerd, kan de definitieve opbouw van de railspiraal beginnen. Daarbij veel aandacht voor de overgang tussen de segmenten.
In de vorige stap (tijdelijke montage) is het multiplex op de segmenten overgang eerst aan beide zijden vastgeschroefd. Daarna is het deel geheel losgemaakt en doorgezaagd en weer op de plek gelegd.
Vervolgens met twee houtjes (die van onderen zijn vastgeschroefd) zorgen dat de bovenzijde op gelijke hoogte blijft. Daarna de onderkant aan weerszijden van de moduleovergang met lijm insmeren.
En dan aan één zijde vastschroeven. Nadat de lijm is uitgehard kan de andere kant worden vastgeschroefd en ligt de basis voor de rails volledig gelijk.
update: 11-10-2022
De resterende stukken zijn ook toegevoegd. Het laatste stuk van de railspiraal maakt deel uit van het emplacement van Schin op Geul (zijde richting Heerlen).
Ter controle heb ik een volledige ronde van Rocoline R5 railstukken uitgelegd. Alle delen passen precies op de M6 draadstangen.
Ook de hoogte van elk segment van de railspiraal klopt met de berekeningen. De maximale steilheid van het stijgende spoor (in de buitenbocht uiteraard) bedraagt 2,3% en voldoet daarmee aan mijn gestelde criteria voor de baan (https://www.geuldalbaan.nl/ontwerp-modelbaan/modelbaan-ontwerpen-sporenplan →)
De volgende stap is om de helix weer helemaal te demonteren, en vervolgens alle delen definitief te bevestigen.
update: 10-10-2022
update: 09-10-2022
Door een ingrijpend voorval in de persoonlijke sfeer heeft alles een tijdje stilgelegen. Maar langzaam aan pak ik de draad weer op.
Ik ben begonnen met de bouw van de toegang tot de tweede railspiraal op segment-B, en de spiraal zelf op segment-A.
Het ontwerp voor de railspiraal was al lang gereed, en nu worden eerst alle draadeinden in de bodemplaat bevestigd. Daarvoor gebruik ik weer M6 (en dus niet M10) draadstang. M6 is voldoende sterk en bovendien scheelt het weer een hoop gewicht.
De rails worden weer bevestigd op 9mm populieren multiplex. Het multiplex dat van het ene naar het andere segment loopt is één geheel.
Eerst bouw ik de helix (en de toegang) helemaal op. Vervolgens wordt alles weer uit elkaar gehaald om daarna weer alles in delen opnieuw (en definitief) te bevestigen.
update: 18-09-2022
Het multiplex voor de sporen in het zichtbare gebied op segment-B kan ik pas leggen als de toegang tot de railspiraal op segment-A gereed is.
Op segment-A is de railspiraal die toegang geeft tot het schaduwstation al klaar. Daar tussen komt een tweede helix van anderhalve ronde die het zichtbare niveau verbind met niveau (-1).
De toegang tot de sporen van de tweede railspiraal op de modelbaan ligt op segment-B.
update: 17-09-2022
Het niveau van het multiplex is verder verdeeld in hoogte. Op de plaat vooraan komt later de tunnel onder de spoorlijn nabij het station van Schin op Geul.
update: 15-09-2022
Ik ben verder gegaan met de multiplex dragers op segment-C. Om te passen is het multiplex los op de spanten gelegd.
update: 14-09-2022
Navraag bij Weinert leert dat er waarschijnlijk geen kruisingen passend bij het Mein Gleis rails assortiment gaan komen.
... Danke für das Lob. Leider werden wir aber vermutlich keine passenden Kreuzungen herstellen. Die Werkzeugkosten müssten einfach auf zu wendige zu verkaufende Produkte umgelegt werden. Da wir seit vielen Jahren Peco vertreiben, können wir an Hand der verkauften Weichen bzw. DKWs die benötigten Kreuzungen berechnen. Das macht die Kreuzungen unbezahlbar.
Mit freundlichen Grüßen
Birgit Weinert
Hoewel ik deze mogelijkheid had meegenomen in mijn overwegingen valt het toch tegen. Het alternatief is om een kruising van 6,3 º - passend bij de 49-190-1:9 wissels van Weinert - te bouwen of te laten bouwen. Daarom heb ik contact opgenomen met Walter Völklein van Weichen-Walter en gevraagd naar de mogelijkheden, en die zegt het volgende:
Kreuzungen mit Winkel 1:9 müssen als Flachkreuzungen gebaut werden,
da sonst die Führung der NEM/RP25 Radsätz nicht mehr gewährleistet ist.
Het is dus schijnbaar niet mogelijk om de kruising welke ik nodig heb als 'gewone' kruising te bouwen. Althans niet op schaal h0. Probleem is dat de wielen over een te lange afstand geen geleiding zouden hebben bij de kruisstukken waardoor ontsporingen zouden kunnen optreden.
Een oplossing voor dit probleem is een zogenaamde 'Flachkreuzung' oftewel een kruising met tongen. (Op de website van Rixke ⌂ staat meer informatie over dergelijke kruisingen.) De keuze is dan: een kruising met echt houten dwarsliggers en metalen railstoelen etc. of een kruising gebouwd op dwarsliggers van printplaat waarbij de railstoelen van de Weinert flexrails op verlijmd worden. De actuele prijs voor een kruising met echt hout en gegoten railstoelen is €510,- voor gedeeltelijke zelfbouw, en €765,- voor een kant en klare kruising. Deze bedragen overstijgen echter mijn budget.
Omdat er geen andere oplossing is voor het probleem met de kruising heb ik een bestelling bij Weichen-Walter geplaatst voor de versie met printplaat dwarsliggers die toch nog €255,- kost. Met 470mm lengte wordt het een aardig onderdeel van het spoor. Levertijd is rond mei 2023.
update: 03-09-2022
Deze week vernomen dat de verkoop van de YaMoRC terugmelders start tijdens OnTraXS.
Ik ben begonnen met het uittekenen en zagen van de multiplex dragers voor de sporen van segment-C.
Segment-C is het segment met de kleinste diepte van de modelspoorbaan met 193 x 80 cm.
update: 27-08-2022
Omdat ik nog geruime tijd niet zal kunnen rijden op de modelbaan heb ik besloten om verder te bouwen aan de segmenten A, B en C. Concreet betekent dat dat onder andere het emplacement van Schin op Geul en de tweede railspiraal gebouwd gaan worden.
Deze week is multiplex besteld. De prijs van het multiplex is werkelijk verdubbeld. Maar goed, zonder materiaal kan ik niet verder.
Verder heb ik railmateriaal van Weinert Mein Gleis besteld. Met 15 meter flexrails en 4 wissels kan ik weer even vooruit aan het voorste gedeelte van SoG. Helaas heeft Weinert nog steeds geen kruisingen van Mein Gleis. Voorlopig zal ik de eerste kruising weglaten. Hopelijk komen volgend jaar wel kruisingen in het Weinert assortiment, anders zal ik moeten uitwijken naar Weichen Walter.
update: 26-08-2022
YaMoRC - door Karst Drenth
Na het debacle met DK heb ik besloten om de modelbaanbesturing opnieuw op te bouwen met YaMoRC. Ik heb nieuwe terugmeldmodules, boosters en centrale nodig. De terugmelders van YaMoRC zijn met dezelfde behuizing gefabriceerd als DK.
Voor de rest is alles anders aan deze nieuwe generatie besturingsmodules van Karst Drenth. Karst heeft afscheid genomen van DK en zet zelf een nieuw merk in de markt. Introductie van YaMoRC zal plaatsvinden tijdens OnTraXS 2022.
Karst Drenth in een eerder bericht:
"De YaMoRC terugmelders zijn volledig nieuw ontworpen en lijken in de verste verte ( intern) niet op de DK producten. Uiteraard heeft het "DK-probleem" daarbij dusdanig aandacht gekregen, dat het bij de YaMoRC producten niet voorkomt"
"Momenteel (juni 2022, TH) loopt de productie van de eerste batch modules ( in Duitsland, niet in China !! ) dat zullen zijn:
- YD6016ES-CS ==> 16 voudige Stroomdetectie terugmelder voor de ES-Link bus ( ook s88n compatible ) --> Functioneel gelijk aan de DR4088-CS
- YD6016LN-CS ==> 16 voudige Stroomdetectie terugmelder voor de LocoNet bus, uitbreidbaar met YD6016ES modules --> Functioneel gelijk aan de DR4088LN-CS
- YD8008 => 8 voudige Spoelaandrijvings wisseldecoder met z.g. CDU (Capacitor Discharge Unit)
- YD8116 => 16 uitgangen schakel- / sein decoder"
Het gaat mij dus om de YD6016LN-CS terugmeldmodules voor Loconet. Daarbij de nieuwe centrale en booster van YaMoRC. Echter, centrale en booster zullen pas leverbaar zijn in het 2e kwartaal van 2023. Van de terugmelders heb ik geen actuele verschijningsdatum.
update: 24-08-2022
Voor de afwisseling heb ik weer een deel van de modelspoorrails van het verdekte gedeelte van de modelbaan definitief bevestigd.
Daarvoor heb ik weer contactlijm gebruikt. Om en om worden de schroefjes die de rails op zijn plek houden verwijderd. Dan een klein beetje contactlijm onder de dwarsliggers smeren en een blokje hout met een gewicht op de rails leggen.
Deze methode van rails bevestigen staat beschreven op de pagina modelspoorrails in het verdekte gedeelte van de modelbaan→
update: 19-08-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 14-08-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 11-08-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 10-08-2022
Ter voorbereiding op de bouw van het landschap op de modelbaan heb ik een aantal foto's gemaakt van de wandelweg langs de Geul tussen Valkenburg en Schin op Geul. Het bouwen in h0 model wordt nog wel een karwei.
Op de plek waar de bebouwde kom van Schin op Geul begint is het hoogteverschil tussen het wandelpad en de vlak ernaast gelegen rivier de Geul ongeveer 8 meter.
De spoorlijn ligt aan de linkerzijde van het bord op circa 45 meter afstand van de rivier. Het hoogteverschil met de Geul is op deze plek ongeveer 23 meter. In h0 is dit hoogteverschil dus ruim 26 cm.
update: 07-08-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 05-08-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 04-08-2022
Degene die de afbeeldingen heeft bekeken zal hebben gezien dat er terugmeldmodules op mijn modelbaan ontbreken. Alle DR4088LN-cs terugmeldmodules zijn verwijderd. Ook is de booster en de centrale van Digikeijs verwijderd van de baan.
Dat besluit heb ik genomen na een eindeloos voortslepend proces van fouten door de Digikeijs terugmeldmodules. De tijd en moeite die ik heb gestoken in het oplossen van een fout met deze modules blijkt voor niets. Voor een volledig relaas over de DR4088LN-cs verwijs ik voorlopig naar mijn draadje op het h0modelspoor forum ⌂
De spullen zijn in goede orde door DK ontvangen. Nu nog wachten op restitutie van geld. De mores van Digikeijs in ogenschouw nemend zal ook dat een kwestie van lange adem zijn.
update: 02-08-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 01-08-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 31-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 29-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 28-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 25-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 24-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 22-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-scenery-sectie-2
update: 18-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 17-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 16-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 15-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 14-07-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 07-07-2022
De pagina's van de website zijn verder geoptimaliseerd voor mobiel.
update: 26-06-2022
In dit filmpje https://youtu.be/ne-tGfxPXFk een overzicht van De Geuldalbaan. Deze film van de modelbaan is met een groothoeklens opgenomen en is niet geknipt.
update: 25-06-2022
Deze week een filmpje gemaakt van een testrit op mijn modelbaan. https://youtu.be/IeomKv7dYKU
update: 16-06-2022
Uitvoering van de schakeling voor de sluis van de keerlus.
Ook bij de sluis voor de keerlus worden alle railstukken gevoed. Omdat de polariteit van de sluis steeds gaat wisselen kan geen van beide voedingsdraden bij de overige 'rode draden' van de bezetmelders worden gelegd. Ik heb ze aan weerszijden langs het spoor bevestigd. De twee voedingsdraden worden geheel gescheiden van de rest naar de print gevoerd.
Meer over keerlussen op mijn modelbaan bij elektrisch/keerlus →
update: 08-06-2022
Voortgang van bespreking op datum: 25-04-2022.
In het enkelsporige blok B112 is een keerlusschakeling opgenomen. Omdat het enkelspoor in twee richtingen bereden wordt is deze uitgevoerd met 4 reedcontacten en een bistabiel relais.
Volgens dit schema is de schakeling opgebouwd. Reedcontacten M1 en M2 zorgen ervoor dat de polariteit van blok B gelijk wordt aan de polariteit van blok C. V1 en V2 zorgen ervoor dat de polariteit van blok B gelijk wordt aan de polariteit van blok A.
Dit is de bijbehorende print. Een tweede bistabiele relais zorgt voor een visuele controle door middel van 3 LED's. Blok A (B111) licht altijd geel op, en blok C (B113) licht altijd groen op. Afhankelijk van de polariteit licht de LED voor Blok B (B112) groen of geel op.
update: 24-05-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
update: 21-05-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
update: 20-05-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 14-05-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
update: 12-05-2022
Pagina over de bevindingen met de MP5 wisselmotor van MTB toegevoegd: https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/mtb-mp5-wisselmotor
update: 11-05-2022
Vandaag de pagina https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails geheel vernieuwd.
update: 06-05-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 25-04-2022
Omdat de werkzaamheden aan het gedeelte bij station Oud-Valkenburg en de kalkbranderij stil liggen, heb ik aan de andere zijde van de baan wat voorbereidend werk verricht aan een baanvak tussen het verdwijnpunt richting Wijlre bij station Schin op Geul (W) en een reeds gereed gedeelte richting schaduwstation (C). Vanaf (C) wordt het enkelspoor weer dubbelspoor. Voor het hele baanplan kijk hier: https://www.geuldalbaan.nl/ontwerp-modelbaan/sporenplan-geuldalbaan
Het multiplex voor het enkelspoor is gemonteerd, en het geluiddempend rubber is verlijmd. Binnen dit baanvak moet een keerlusschakeling worden opgenomen. De keerlusschakeling zal ik gaan maken met behulp van een bistabiel relais en een paar reedcontacten. Elke trein zal geheel binnen de sluis moeten passen. Met een lengte van ruim vier meter zal dat wel goedkomen.
update: 25-03-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/achtergrondinformatie/kalkmergelgroeve-schaelsberg
update: 20-03-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelspoor-landschap-sectie-3
update: 19-03-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 11-03-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelspoor-landschap-sectie-3
update: 18-02-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelspoor-landschap-sectie-3
update: 10-02-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 06-02-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelspoor-landschap-sectie-3
update: 03-02-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 29-01-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelbaan-bouwwerken
update: 15-01-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/mtb-mp5-wisselmotormtb MP5 wisselmotor
update: 14-01-2022
Vandaag heb ik veldwerk verricht. Ik heb nog een aantal foto's gemaakt van de restanten van de kalkoven op de Schaelsberg. En voor zover als mogelijk heb ik nog wat metingen gedaan aan de basis van de kalkoven.
update: 10-01-2022
Vandaag op basis van aanwijzingen van Digikeijs weer een aantal testen doorgevoerd om de foutieve melding van de terugmeldmodules (DR4088LN-cs) op te lossen. Een verslag heb ik hier geplaatst.
Alle nieuwe producten zijn geïnstalleerd. Versie 1.6.2-beta heb ik geïnstalleerd.
Ik heb een aantal testritjes gemaakt, en dit zijn mijn bevindingen:
Mijn twee testlocs reageren op de Lokmaus; vooruit, achteruit, snelheid, verlichting. Dat is dus nog steeds goed, maar dat is dan ook het enige positieve dat ik kan melden. Voor het overige geraken we steeds verder weg van het oorspronkelijke probleem. In de ‘oude’ situatie was het probleem dat bij de opstart soms een vinkje ontbrak in de terugmeldmonitor. Nadat de loc in het volgende blok reed was alles in orde.
Zoals bekend had module-N3 (nieuwe module nummer 3) een defect aan het klemschroefblokje, en is vervangen door de volgende module ic. module-N4. Module-N4 is vervangen door module-N5 etc.
Ik maak bij deze testen gebruik van een lang stuk dubbelspoor. Zo kan ik de resultaten van het rechter en het linker spoor vergelijken. 1 Loc staat op het linker spoor en 1 Loc staat op het rechterspoor.
Testresultaat x:
Ik start alles op.
2 Locs staan op dubbelspoor op een blok van module-N5. Dat wordt correct weergegeven in de terugmeldmonitor.
Met de Lokmaus laat ik Loc1 rijden van module-N5, via blokken van module-N2 naar een blok van module-N1.
Zodra Loc1 een blok van module-N2 bereikt wordt dat op de terugmeldmonitor weergegeven als een adres van module-N1 !!!
Vervolgens rijdt Loc1 blokken van module-N1 binnen en worden deze blokken weergegeven als adressen van module-N1.
Als ik Loc2 op het parallelle spoor laat rijden van module-N5 via module-N2 naar module-N1, levert dat soortgelijke foutieve meldingen op.
Testresultaat y:
Ik start alles op.
2 Locs staan op dubbelspoor op een blok van module-N5.
In de terugmeldmonitor zie ik 4 vinkjes branden. Hiervan zijn er 2 correct, namelijk die van adressen van module-N5. De andere 2 vinkjes geven adressen aan van module-N2 (waar dus geen verbruiker staat).
Met de Lokmaus laat ik Loc1 rijden van module-N5, via blokken van module-N2 naar een blok van module-N1.
Zodra Loc1 een blok van module-N2 bereikt wordt dat op de terugmeldmonitor weergegeven als een adres van module-N1 !!!
Vervolgend rijdt Loc1 blokken van module-N1 binnen en worden deze blokken weergegeven als adressen van module-N1.
De gehele tijd blijven vinkjes van de adressen van module-N2 branden.
Als ik Loc2 op het parallelle spoor laat rijden van module-N5 via module-N2 naar module-N1, levert dat soortgelijke foutieve meldingen op.
Testresultaat-z:
Ik start alles op.
1 Loc staat op dubbelspoor op een blok van module-N5. En 1 Loc staat op dubbelspoor op een blok van module-N1.
Het vinkje van het adres van module-N5 is aan (dus goed).
! het vinkje van de loc binnen module-N1 gaat in eerste instantie branden als de adressen worden gescand (blauwe blokjes). De scanner gaat nogmaals over adressen van module-N1 en dan gaat het vinkje weer uit!
Ik schakel een aantal keren aan/uit en steeds gebeurt hetzelfde.
Conclusie:
Door de aangepaste modules/centrale toe te passen treden meerdere ‘vreemde’ fouten op. We dwalen steeds verder af van het oorspronkelijke probleem.
update: 08-01-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/mtb-mp5-wisselmotor
update: 07-01-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 06-01-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 05-01-2022
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 25-12-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 18-12-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 18-12-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/mtb-mp5-wisselmotor
update: 11-12-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/mtb-mp5-wisselmotor
update: 08-12-2021
De tweede test vandaag uitgevoerd. De bestaande DR4088LN modules zijn omgewisseld voor de aangepaste uitvoering. Deze, tezamen met de bestaande DR5000, zorgen niet voor een correcte weergave op de terugmeldmonitor van de DR5000. Het probleem met de bezetmelding is dus nog niet opgelost.
update: 07-12-2021
Vandaag begonnen met een reeks nieuwe testen om het probleem met de bezetmelding op te lossen. Digikeijs heeft aangepaste DR5000, DR5033, nieuwe voedingen en een aantal DR4088LN-cs ter beschikking gesteld. In de nieuwe centrale en modules is de hardware aangepast.
Een eerste test wijst uit dat de fout in de bezetmelding niet wordt voorkomen door de aanpassing in de DR5000 centrale en nieuwe voedingen voor de DR5000 en de booster DR5033.
update: 22-11-2021
Bovenaanzicht van de indeling van de besturing in het ladeblok. In de lade is nog ruimte voor 2 boosters met diodeschakeling en de bijbehorende adapters. Veel meer hoeft er niet in te passen want alle schakeldecoders en terugmeldmodules zijn decentraal op de baan geplaatst.
Tegelijk heb ik een nieuwe voeding aangeschaft: MeanWell 105W, 7A, 15V. De voeding is ingesteld op 13,5V.
Voor het ladeblok heb ik volledig uitschuifbare geleiders gebruikt van 500mm lengte. Ze kunnen worden belast tot 45kg.
Het geheel is opgehangen aan aluminium hoekprofielen van 40x40x3mm.
update: 02-11-2021
De nieuwe kast voor de besturing is onder de modelbaan bevestigd. De bedrading moet nog worden gefatsoeneerd.
Tevens de Bèta versie van Digikeijs geïnstalleerd om het bestaande probleem met de bezetmelding op te lossen. Maar helaas blijft het bezetmeldingsprobleem bestaan.
update: 30-10-2021
update: 25-10-2021
Nadat Digikeijs een mogelijke oplossing had bedacht heb ik dat getest. Helaas was daarmee het probleem niet verholpen.
Vandaag een nieuw bericht van Digikeijs met nu hopelijk wel de oplossing.
update: 28-09-2021
! Vandaag, na het plaatsen van onderstaande update, heb ik bericht ontvangen van Digikeijs dat men het probleem heeft kunnen nabootsen. Dat is in elk geval een eerste stap richting oplossing !
update: 28-09-2021
Problemen met de besturing van de modelbaan met Digikeijs DR5000 icm DR4088LN-cs terugmeldmodule.
Zoals ik beschreef op deze pagina is mijn keuze gevallen op de Loconet terugmeldmodule van Digikeijs vanwege de veronderstelde verminderde storingsgevoeligheid. Ik ga nog steeds uit van de kwaliteiten van het Loconet. Maar naarmate de bouw van De Geuldalbaan vorderde en het aantal DR4088LN modules toenam, is er een storende en terugkerende fout opgetreden in de terugmelding.
Theoretisch kunnen volgens opgave van Digikeijs 128 modules worden gekoppeld. Praktisch treedt op de baan vanaf 5 modules regelmatig een fout op. Bij het opstarten van de besturing van de modelbaan blijkt dat af en toe (maar wel regelmatig) een loc niet door het systeem wordt gezien.
Zodra de loc het volgende blok binnenrijdt wordt hij weer gedetecteerd. Het betreft geen spookmelding. Over het probleem heb ik sinds januari 2020 met Digikeijs gecommuniceerd. De fout is niet terug te voeren op fouten in de bedrading (of te kleine diameter) of defecte Loconet kabels. Evenmin komt de fout voort uit vervuilde rails of wielen, en de afgelezen stroom van de DR5000 centrale is goed. Digikeijs was zo vriendelijk om een eigen testcentrale ter beschikking te stellen, maar ook met deze centrale treedt de fout regelmatig op.
Een laatste analyse heeft uitgewezen dat het probleem optreedt zodra er 5 modules DR4088LN in de keten zijn opgenomen. Daarbij maakt het niet uit in welke volgorde ze zijn geschakeld. En daarbij ontstaat het probleem zelfs als module nummer 5 uitsluitend is aangesloten met de Loconet kabel (dus zonder voeding en zonder detectiebedrading).
Nadat ik een aantal maanden niets meer heb vernomen, heb ik in week 37 weer navraag bij Digikeijs gedaan. Helaas heb ik tot op dit moment nog geen oplossing van Digikeijs mogen ontvangen. Op meerdere fora worden soortgelijke problemen door gebruikers vermeld. De vraag is nu of ik de juiste keuze heb gemaakt met Digikeijs?
update: 22-06-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 12-06-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 05-06-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 25-05-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 19-05-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 15-05-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/wissels-polarisatie
update: 14-05-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 08-05-2021
Begonnen met de aansluiting van Mein Gleis code 75 op de bestaande Rocoline code 83 rails.
De verdekte flexibele rails van Rocoline komt vanuit een bocht bij (V) (zie sporenplan) bij Oud-Valkenburg te voorschijn. Het uiteinde van de flexibele rails wil in principe spanningsvrij 'rechtdoor'.
Om ervoor te zorgen dat er geen knik in de sporen gaat ontstaan, is een stukje spoorstaaf van de flexrails (met radius=R5) vervangen door een stukje spoorstaaf van een vaste R5 bocht. De verlijmde bielzen van de flex zijn hierbij blijven liggen.
Vervolgens heb ik de code 75 spoorstaaf van Mein Gleis door de bielzenmat van de Rocoline rails geschoven.
Door middel van 2 houtjes worden de spoorstaven precies tegen elkaar gepositioneerd. De spoorstaaf van Rocoline wordt daarbij iets naar beneden gedrukt.
Daarna worden de spoorstaven aan elkaar gesoldeerd.
Na het solderen wordt de Code 75 spoorstaaf van Weinert aan de buitenzijde op de bielzenmat gelijmd.
Nadat de spoorstaaf vastzit wordt deze geslepen.
Aan de binnenzijde worden de bevestigingspunten voor de spoorstaaf weggeslepen (want hier zit het code 75 profiel in een stukje Roco bielzenmat) zodat de wielflenzen op het lagere code 75 profiel niet aanlopen.
update: 06-05-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelspoor-landschap-sectie-3
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelspoor-landschap-sectie-3
update: 01-05-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 29-04-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelspoor-landschap-sectie-3
update: 28-04-2021
De afgelopen dagen/weken bezig geweest met een probleem bij de terugmelding vanuit de D4088LN naar de DR5000 centrale. Om de een of andere reden worden bij het opstarten niet alle aanwezige locs zichtbaar in de terugmeldmonitor op het scherm. Dit terwijl de wielen van de locs en de rails schoon zijn. Bovendien geeft de rode knipperled op de DR4088LN wel aan dat een blok bezet is. Zodra de loc het volgende blok binnenrijdt wordt hij wel zichtbaar.
Na overleg met Digikeijs zijn een aantal instellingen aangepast, maar het probleem blijft bestaan. Omdat ik uitsluitend Loconet terugmelders gebruik dient S88 op 0 gesteld te worden, was ik vergeten. Toch blijkt dat niet dé oplossing te zijn.
update: 21-04-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 27-03-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/modelbaan-bouwverslag/modelspoor-landschap-sectie-3
update: 25-03-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 14-03-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 13-03-2021
foto verwijderd
update: 09-03-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 06-03-2021
toelichting verwijderd
update: 02-03-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 28-02-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 26-02-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 18-02-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 11-02-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 10-02-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/landschapsbouw-scenery
update: 09-02-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/spanten
update: 27-01-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/spanten
update: 19-01-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/spanten
update: 15-01-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 10-01-2021
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/wissels-polarisatie
update: 30-12-2020
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/elektrisch/modelbaan-bedrading
update: 23-12-2020
verplaatst naar pagina: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan/modelspoorrails
update: 16-12-2020
verplaatst naar rubriek: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan
update: 15-12-2020
verplaatst naar rubriek: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan
update: 10-12-2020
verplaatst naar rubriek: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan
update: 07-12-2020
verplaatst naar rubriek: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan
update: 05-12-2020
De pagina Drie Beeldjes & Geulbrug wordt voorbereid.
update: 04-12-2020
verplaatst naar rubriek: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan
update: 28-11-2020
verplaatst naar rubriek: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan
update: 23-11-2020
verplaatst naar rubriek: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan
update: 20-11-2020
verplaatst naar rubriek: https://www.geuldalbaan.nl/bouw-modelbaan